Praktiske tips for foreldre

Nyttig informasjon basert på foreldreerfaringer

Fritidsaktiviteter for elever ved Colegio Noruego

Hver høst, ca. i midten av september, avholdes en fritidsmesse der ulike aktører presenterer sine tilbud til elevene ved skolen, bl.a. ballspill, kampsporter, musikk, dans, andre kulturaktiviteter og sjakk. Ønsker man å komme i gang med aktivitetene helt fra starten av skoleåret er det mulig å ta direkte kontakt med klubber og aktører i nærområdet. De fleste organiserte aktiviteter har oppstart ca. midten av september. Her er noen linker.

Håndball

Nærmeste håndballklubb er Balonmano Suregranca som holder til i Vecindario, ca. 20 min. med bil fra Arguineguin. Flere elever ved skolen har spilt på ulike lag for klubben og deltatt i håndballserien på Gran Canaria. For å spille kamper trenger man pass (sesongen 2013/2014). Man kan ta direkte kontakt med klubben eller ta kontakt med elever/ansatte ved skolen. Klubben har en Facebookside.

Idrettskole

Kommunen organiserer idrettskurs/idrettskole innen ulike idretter. Hvilke idretter det blir gitt kurs i, varierer litt fra år til år. Vanligvis blir det holdt kurs innen fotball, basketball, tennis, padel og svømming. Påmelding foregår på treningsenteret til kommunen (David Silva) fra ca. midten av september. Pris varierer fra aktivitet til aktivitet, men er vanligvis ca. 10 € pr. mnd.

Fotball

Fotballklubben i Arguineguín heter Club Deportivo Arguineguín og har Estadio Municipal i Arguineguín som sitt treningsfelt og hjemmebane. Klubben organiserer fotballskole gjennom kommunen for barn (jenter og gutter) f.o.m 4 år og oppover. I tillegg har de tilbud om organiserte treninger og kamper for barn f.o.m. 6 år. Det er flere norske barn og ungdommer som trener og spiller for ulike lag i Arguineguin. Dersom man ønsker å spille kamper må man registrere seg i FIFA. En trenger NIE-nummer, fødselsattest og pass. Klubben hjelper til i denne prosessen. Klubben har kontor på stadion.Facebookside til fotballklubben. Arguineguin har også rene jentelag og damelaget holder høyt nivå. Klubbene er samlokalisert i kontorene på stadion i Arguineguin, men har hver sitt styre.  Facebook side til damefotballklubben

Treningssenter og svømmehall

Kommunen har et eget treningssenter i Arguineguin, Complejo Deportivo David Jiménez Silva. Senteret har treningsstudio, felles trening i sal, spinningsal, svømmehall, padelbaner og utendørs håndballbane. Tilbudet er bredt, har god kvalitet og det er forholdsvis lave priser. Man kan betale per gang eller tegne medlemskap. Ved medlemskap trenger man en spansk bankkonto for trekk fra konto en gang i måneden. Ønskes familiemedlemskap trenger man bostedsbevis fra Norge eller Spania som viser at man bor på samme adresse og har samme etternavn. Her noen linker. Info. Priser. Omvisning 2011.

Musikkskole

Kommunen har egen kulturskole som er representert på fritidsmessen i september. Opptak i løpet av  september og oppstart i oktober. Tilbud innen musikk og dans. Informasjon om påmelding legges som regel ut på Mogan kommunes hjemmeside (til venstre på hovedsiden). Undervisningen foregår i Arguineguin (i samme bygg som treningssenteret) og i Mogan.

 

Sjømannskirken

Sjømannskirken har flere tilbud til barn og ungdom, og aktivitetene er et naturlig samlingspunkt for mange elever ved skolen.

Fritid

Sykling, løping og turgåing Klima og terreng gir året rundt gode muligheter for aktiviteter utendørs, både langs asfalterte veier og i terrenget på stier og grusveier. Man kan starte fra Arguineguin eller ta bil/buss til et annet utgangspunkt for turen. Pga. den lave vegetasjonen på øya vises mange av grusveiene/stiene på Google Earth, og det er også laget noen norske turbøker som gir god oversikt over ulike turer og severdigheter.

Friidrett, orientering, triatlon

Arguineguin har ingen egen friidrettsklubb, men her er et aktivt norsk miljø som trener og deltar på løp og stevner. De fleste er medlemmer i UAVA, en friidrettsklubb i Vecindario, www.clubuava.com. Ta kontakt med skolen/ansatte for mer informasjon.

Vannsport

I Arguineguin og Puerto Rico finnes flere dykkersentre som tilbyr kurs og opplæring.

Standup-padling, windsurfing, kiting og andre aktiviteter finnes det tilbud om mange steder på Gran Canaria.  Pantai surf and wind i Agüimes, Mojosurf i Las Palmas.

 

Generelt

Webside for sport på Gran Canaria.
Råd om solbeskyttelse til norske skoler i utlandet

 

Samfunnet i Arguineguin

Arguineguin er en by med ca. 3500 fastboende, men det er som regel langt flere som oppholder seg der på mer eller mindre fast basis. Her er et stort og etablert norsk og skandinavisk miljø, som har resultert i en mengde tilbud for nordmenn og skandinaver, fastboende og turister. Områdene rundt byen er sterkt utbygd de senere årene, og mange nordmenn eier og leier ut boliger her.

 

 

Her er noen nyttige adresser

Sjømannskirken

Et naturlig samlingspunkt for mange nordmenn

www.sjomannskirken.no/grancanaria

 

Norsk og Skandinavisk lege / helsetilbud

www.norsklege.com

 

Det Norske helsesenter Valle Marina

www.naaf.no

 

Centro Medico (åpent 24t)

www.medicalcenterarguineguin.com

 

Norsk butikk/ kolonial

Ved markedsplassen i Arguineguin finnes det en butikk som selger typisk norske matvarer samt mobiltelefontjenester, internett og bilutleie.

www.norskbutikk.no

 

Norsk TV og internett

Computer Service tilbyr Norsk TV og internett i et område som strekker seg fra Aruineguin til

Playa del Cura

www.coservice.info

 

Dansk bakeri

På Ancorasenteret i Aguineguin er det dansk bakeri som selger typiske skandinaviske bakevarer, alt fra grovt brød til bløtkake og wienerbrød.

 

Den Norske Klubben

Her kan du få hjelp med praktiske spørsmål, sende / motta fax, ta kopier, eller melde deg på turer og andre arrangementer i regi av Den Norske Klubben

www.dnkgc.com

 

Annet

I Arguineguin finnes også ordinære kolonialer, både store og små. Noen har også endel norske varer.

Hver tirsdag er det også et stort marked i Arguineguin som selger alt fra grønnsaker til ballkjoler.

Arguineguin har tre flotte badestrender i tilknytning til byen, og et stort utvalg restauranter, både norske, kanariske og internasjonale.

 

Norsk eiendomsmegling

www.semegleren.com

utland.remax.es/

www.cardenas-grancanaria.com/no

www.homesweethomespain.com

Det finnes firmaer i Arguineguin som tilbyr hjelp i forbindelse med oversettelser og papirarbeid i forhold til det offentlige. Her er også advokater og skatterådgivere som kjenner både norsk og spansk system som kan leies dersom man har behov for det.

Lenkesamlingen over er kun et utvalg og er ment som eksempler. Det enkelte firma og tilbyder er selv ansvarlig for sine varer og tjenester.

 

Transport, bilkjøp, buss, taxi

Bussnettet på Gran Canaria er velfungerende og godt utbygd, billettprisene er svært hyggelige. De blå bussene, med logoen til busselskapet Global på siden, går til stort sett alle byene og steder på Gran Canaria.  Bussruter kan du finne på:   www.globalsu.net

Taxi er billig og bra på Gran Canaria.  Arguineguin taxi tlf 0034 – 928 154 777

Billig leiebil kan bli dyr. Vær nøye med å sjekke priser og vilkår både når du bestiller og når du henter leiebil på Gran Canaria. I likhet med enkelte flyselskaper med lavprispolitikk fins det bilutleiere som vise stor oppfinnsomhet for å jekke opp den egentlige prisen med hjelp av mer eller mindre skjulte tilleggskostnader.

Kjøp av bil er enklest hos forhandler, de hjelper med alle papirer som må til. Det finnes nettsider hvor både forhandler og privatpersoner legger ut bil.  Ved kjøp av bil fra privatpersoner, har man selv ansvar for et omstendelig papirarbeid. I og med at heftelser og bøter følger bilen, er faren for å bli lurt til stede.  Nettsider på Gran Canaria som likner på «finn.no»: www.segundamano.es ogwww.milanuncios.com

 

Lover, regler, residencia, førerkort

Som EU- og EØS-borgere kan vi oppholde oss på Kanariøyene i inntil 3 måneder per år uten å ha oppholdstillatelse. Vil man oppholde seg i lengre tid, må man registrere seg på et Oficina de Extranjeros (utlendingskontor), eller ved et lokalt politikontor (Comisaria de Policia). Nærmeste kontor fra Arguineguin er i San Fernando.

Der leverer du en søknad (formular EX16) sammen med pass eller nasjonalt ID-kort.

Ta kopi av pass eller ID-kort med deg, ellers risikerer du å bli bedt om å komme tilbake med kopier. Køene kan være lange, så beregn god tid. Dersom du ikke behersker spansk selv, bør en ta med spansktalende tolk. Ta også med flere kopier av alle dokumenter til hele familien.

Deretter må du betale et gebyr i en bank før du returnerer til utlendingskontoret med kvitteringen på at gebyret er betalt. Du får da et registreringsbevis og NIE-nummer.

Du behøver ikke bære med deg registreringsbeviset til enhver tid, men pass eller nasjonalt ID-kort må du alltid ha med.

Hvis du skal utføre saker og ting på offentlige kontorer, kjøpe kjøretøy eller eiendom osv., blir du som regel bedt om NIE-dokumentet.

Etter fem års opphold (tre år for pensjonister) har du rett til permanent oppholdstillatelse. Søknad om dette leveres samme sted.

 

Arbeidstillatelse

EU- og EØS-borgere som vil jobbe på Kanariøyene, enten som ansatt eller ved å selv drive en egen forretning, må søke om arbeidstillatelse på Oficina de Extranjeros (utlendingskontor). Du trenger ingen arbeidstillatelse for å gjøre investeringer, f.eks kjøp av eiendom, eller for å starte et firma eller registrere et utenlandsk firma. Da holder det med et registreringsbevis med NIE-nummer.

 

Nyttige papirer, apostille-stempel

Apostillestempelet bekrefter at norsk offentlig funksjonærs underskrift på et dokument er gyldig, og at vedkommende er innehaver av den stillingen som er angitt i dokumentet. Apostillestempelet bekrefter ikke at innholdet i dokumentet er riktig.

Hvordan går man frem for å få et apostillestempel?

Hvis man er folkeregistrert i Norge, henvender man seg til fylkesmannen i fylket man sogner til (www.fylkesmannen.no ). Er man ikke folkeregistrert i Norge, henvender man seg til utenriksdepartementet, ved seksjon for konsulære saker og utlendingsfeltet (www.regjeringen.no/nb/dep/ud.html?id=833).

 

Jeg er norsk, har jeg rett til å stemme ved spanske kommunevalg?

- Norske statsborgere har bare stemmerett ved kommunevalg.

- De må ha oppholdstillatelse i Spania.

- De skal ha vært bosatt sammenhengende i Spania i mer enn tre år, og oppholdet skal ha vært lovlig.

- De skal være bosatt i den kommune der de kan avgi sin stemme, samt være oppført i manntallet der (Padron Municipal)

- Oppføring i valglister for utlendinger bosatt i Spania er et absolutt vilkår for å stemme. Oppførelse i disse valglistene skal alltid skje etter søknad fra vedkommende. Søknaden skal sendes til det kommunale kontor (Ayuntamiento) i den kommune der vedkommende er oppført i manntallet (Padron Municipal). Søknadsfristen skal fastsettes for hvert valg.

 

Tap eller tyveri av pass skal meldes til spansk politi på stedet

Du kan søke om nytt pass ved ambassaden i Madrid. Har man ikke tid til å vente til nytt pass ankommer, kan man få utstedt et reisebevis/nødpass for hjemreisen til Norge. Du må kunne identifisere deg ved hjelp av ID-kort, bankkort, førerkort e.l., framvise politirapporten, ta med 2 passbilder, samt betale et gebyr.

Førerkort

Norsk førerkort er gyldig i Spania. Dersom du skal oppholde deg i Spania lenge og har norsk førerkort kan dette leveres inn på traficokontoret Las Palmas og du får stemplet inn ditt spanske NIE-nummer på baksiden. Dette tar ca. en uke, mens du venter får du en midlertidig kjøretillatelse.